Social media voor bedrijven in 2023

blog
blog

Hoe gaat social media voor bedrijven er uitzien in 2023?

Volgens het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom zijn wij in het jaar 2022 nog meer social media gaan gebruiken. De kanalen die dit jaar als winnaars uit de bus gekomen zijn, zijn Tiktok en Instagram. Beide apps hadden een grote toename in gebruikers, door mensen uit verschillende leeftijdsgroepen. Dit maakt het voor bedrijven nog interessanter, gezien de toename vanuit verschillende doelgroepen. Maar hoe kunnen bedrijven meegaan in deze veranderingen? Alles over social media voor bedrijven in 2023 lees je hier!

 

Tiktok inzetten als marketingtool 

Tiktok is de laatste jaren enorm gegroeid. Vooral bij de jeugd is het social media platform enorm populair. Dit heeft dan ook geresulteerd tot een toename van 75% in het aantal gebruikers, volgens Newcom. Echter komt deze groei niet door populariteit onder de jeugd (waar het plafond zo goed als bereikt is), maar door de populariteit onder de 20’ers.

Statistieken over tiktokgebruik voor de social media van bedrijven.

Naast de leeftijdsgroepen van 20’ers heeft de leeftijdsgroep van de 40+ ook een flinke groei doorgemaakt. Er kan dus geconcludeerd worden dat Tiktok een paar nieuwe leeftijdsgroepen erbij heeft gekregen. Dit biedt voor veel bedrijven perspectief, aangezien meer leeftijdsgroepen meer doelgroepen betekenen.

Het is een platform waar bedrijven eindeloos hun creatieve impulsen in de vorm van content kunnen uiten. Hierbij moeten bedrijven vooral op deze punten letten:

 • Creatieve inhoud: TikTok is een visueel platform, dus zorg ervoor dat uw video’s aantrekkelijk en opvallend zijn. Gebruik humor, muziek en speciale effecten om uw inhoud op te laten vallen.
 • Hashtags: Gebruik relevante hashtags om uw video’s te laten zien aan een groter publiek. Dit helpt uw inhoud vindbaar te maken voor mensen die geïnteresseerd zijn in uw producten of diensten.
 • Influencer marketing: TikTok heeft een groot aantal influencers die een groot publiek hebben. Overweeg om samen te werken met een van deze influencers om uw producten of diensten te promoten.
 • Challenges: TikTok is bekend om zijn challenges, waarbij gebruikers worden uitgedaagd om een bepaald liedje of dans te gebruiken in hun video’s. Bedrijven kunnen een eigen challenge creëren en deze verspreiden om de deelname te stimuleren.
 • Live-streaming: TikTok biedt ook de optie voor live-streaming, waar bedrijven in real-time kunnen communiceren met hun volgers en interactie hebben met hen.
 • Advertenties: TikTok biedt ook de optie voor advertenties, zoals in-feed video’s, branded lenses, filters en hashtag challenges.

Net als bij andere sociale media-platformen, is het belangrijk om regelmatig inhoud te plaatsen en de resultaten van de inspanningen te meten om te zien wat werkt en wat niet.

 

Instagram inzetten als marketingtool

Instagram is al jaren populair. Het platform van Meta, voorheen Facebook, is al jaren een stabiel platform wat betreft de gebruikers. Ten opzichte van 2021 heeft Instagram een groei van 11% gehad. Het platform is van 5,9 miljoen naar 6,6 miljoen gebruikers gegaan. Bovendien heeft het gemiddeld 4 miljoen dagelijkse gebruikers, waardoor het als een zeer actief platform kan worden gezien.

Volgens een wereldwijd onderzoek van We Are Social  zijn mensen met een leeftijd tussen de 10 en 34 jaar gemiddeld het meest actief op Instagram.

Statistieken over instagramgebruik voor de social media van bedrijven.

Net als bij Tiktok zijn er een paar punten die helpen bij het optimaal kunnen inzetten van Instagram als social media voor bedrijven. Deze punten zijn:

 • Profieloptimalisatie: Zorg ervoor dat het bedrijfsprofiel compleet is, met een duidelijke omschrijving van het bedrijf en contactgegevens. Gebruik een professionele profiel- en omslagfoto die het merk weergeeft.
 • Visuele inhoud: Instagram is een visueel platform, dus zorg ervoor dat de berichten aantrekkelijk en professioneel zijn. Gebruik foto’s en video’s van hoge kwaliteit die de producten en diensten duidelijk laten zien.
 • Hashtags: Gebruik relevante hashtags om berichten te laten zien aan een groter publiek. Dit zal helpen om de berichten vindbaar te maken voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten of diensten.
 • Instagramverhalen: Gebruik Instagramverhalen om achter-de-schermen-inhoud te delen en de volgers op de hoogte te houden van het bedrijf.
 • Instagramshopping: Voor webshops kan Instagramshopping worden gebruikt om de producten direct te verkopen via Instagram.
 • Advertenties: Gebruik Instagram-advertenties om de producten of diensten te promoten aan een specifiek doelpubliek.

 

Overige social media kanalen

Naast Instagram en Tiktok zijn er nog een aantal social media platformen waar gemakkelijk een grote doelgroep kan worden bereikt. Een aantal van deze platformen staan hieronder weergegeven.

Social media voor B2B bedrijven;

 • LinkedIn is een professioneel platform waar bedrijven en professionals elkaar kunnen vinden en verbinden. Bedrijven kunnen een bedrijfspagina maken om hun producten of diensten te promoten en leads te genereren. Ook is het een goede manier om te netwerken met andere professionals in hun branche en zich te presenteren als een expert in hun veld.

 • Twitter is een krachtige manier om zich te presenteren als expert in het veld, het delen van nieuws en inhoud, samenwerken met andere bedrijven en het opbouwen van volgers.

 • YouTube is een platform voor video-content, waar bedrijven video’s kunnen uploaden van productdemonstraties, tutorials, interviews met experts enz. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en vertrouwen bij de doelgroep.

Social media voor B2C bedrijven;

 • Facebook is een van de grootste social media platformen ter wereld en een uitstekende manier om te communiceren met klanten, leads te genereren en producten of diensten te promoten.

 • Pinterest is een visueel zoekplatform waar mensen inspiratie kunnen opdoen en producten kunnen ontdekken. Het is een geweldige manier om producten of diensten te presenteren en een grotere doelgroep te bereiken.

 

Meer weten over social media inzetten?

Wil je meer weten of social media of andere trends in 2023? Bekijk onze andere blogs! Meer informatie over hoe wij jou social media kunnen optimaliseren? Neem contact met ons op!